Beskyt din mobil: 8 tips til at undgå fugtskader og vandskader

Uanset hvilke temperaturer vi har i vores klima, kan vi nemt komme til at udsætte vores mobil for skader. Store temperaturudsving og vandskader kan give alvorlige konsekvenser for din mobil. Hvis du gerne vil undgå fugtskader på din smartphone, så læs vores 8 tips til at undgå fugtskader.

1. Husk at fugt kan komme mange steder fra

Fugtskader er ikke nødvendigvis det samme som vandskader. Mekanismerne bag er meget lig hinanden, men kilden til skaden kan være meget forskellige. Når en smartphone bliver våd i ”kernen,” kan du risikere, at elektronikken står af. Metallet kan begynde at ruste, og det kan give alvorlige konsekvenser. Om du får fugtskader eller vandskader, så er konsekvenserne meget lig hinanden. Den store forskel ved fugtskader og vandskader er mængden af væske. Ofte tænker vi væskeskader på en smartphone som noget, der er forårsaget af store mængder væske. Men faktisk kan noget så simpelt som en varm bukselomme eller et fugtigt håndklæde være nok til at give fugtskader.

2. Undgå fugtskader: Undgå store temperaturudsving

Smartphones kan i dag tåle op til mellem 50 og 60 graders varme og ned til -20 graders kulde. Varmeskader er derfor ikke noget, vi ser meget af. Til gengæld kan der opstå skader på din smartphone ved store temperatursvingninger. Hvis du f.eks. har stået i vinterkulden det meste af dagen og lægger jakken med din smartphone i lommen i radiatoren, så udsætter du din telefon for et ret højt temperaturudsving. Eller hvis din mobil har ligget i solen hele dagen og pludselig lægges på et køligt element. Store temperaturudsving kan være kilden til kondens, som i sidste ende kan give fugtskader på din mobil.

3. Er din mobil helt vandtæt?

Flere og flere brands reklamerer i dag med at deres smartphones er vandtætte. Det er en fantastisk udvikling. Hvor mange gange har du ikke selv hørt om folk, der har tabt sin mobil i kummen? Eller måske overhældt den med vand ved et uheld? Her er det vigtigt at huske at læse det med småt og undersøge din smartphones vandtæthed. Gælder det kun, når beskyttelsesklapperne til stik og andre indgange er lukket? For så gælder garantien ikke, hvis du kommer til at glemme det, næste gang du bader i vand. Så undgå fugtskader ved at læse op på din telefons garanti og anvisningerne fra producenten.

4. Vand er ikke bare vand

Apropos vandtæthed. Når producenterne siger ”vandtæt,” så forvent at der altid er en klausul. F.eks. er der gerne en begrænset dybde, som telefonen kan tåle. Det kan også være, vandtætheden er dækket af drikkevand eller ferskvand. Så er det ikke ensbetydende, at din mobil kan tåle saltvand eller klorvand. Saltvand er derimod kendt for at være rigtig hårdt for elektronik, da saltet kan forårsage yderligere oxidering af metallet i elektronikken og dermed fremkalde rust. Nu vi er ved det: sodavand er nok din smartphones værste fjende. Sukkeret får også metallet til at irre, og endnu være kan det begynde at krystallisere, hvis det får lov til at sidde over længere tid.

5. Svedig hud er ikke godt

Når du bærer din telefon, så undlad at have den for tæt på kroppen på en varm sommerdag eller for tæt på kroppen under vintertøjet. Sved fra kroppen er endnu en kilde til kondens. Læg i stedet din smartphone i tasken eller i en jakkelomme, der er længere væk fra kroppen. Vil du gerne have din telefon med på løbeturen? Så køb et løbearmbånd, der holder din mobil beskyttet.

6. Undgå fugtskader fra den direkte kilde

Det kommer nok ikke som en overraskelse nu, men fugtigt tøj er endnu en kilde til fugtskader. Undgå fugtskader ved at separere vådt tøj eller våde håndklæder og telefon. Læg dem helst så langt væk fra hinanden, og drop alt om at lægge dem i samme taskerum.

7. Sluk din smartphone

Hvis uheldet er ude, og din smartphone har ligget i bilen på en vinternat eller i solen på en sommerdag, så sluk din mobil. Først når telefonen igen har fået samme temperatur som omgivelserne, kan du være sikker på at kondensvandet er tørret.

8. Beskyt din smartphone

Nogle af de mindre vandskader og fugtskader kan undgås, hvis du beskytter din telefon optimalt. Med covers som f.eks. flipcovers har du beskyttelse af mobilen hele vejen rundt. Er der f.eks. lidt fugt, kan det sætte sig på coveret i stedet for telefonen. Kommer du til at spilde et glas vand eller sodavand på bordet, er telefonen hævet lidt mere med et cover end uden. De par millimeter kan gøre hele forskellen fra, om væsken kommer ind i telefonens åbninger eller ej.

Her finder du et udvalg af vores populære produkter