Har dit smartwatch hjertemåler

Har dit smartwatch hjertemåler

Til hverdag oversvømmes vi med informationer om fitness, sundhed og trivsel. Vores helbred og livsstil er i fokus som aldrig tidligere, og sjældent har danskernes sundhedsprofil været vigtigere. På trods af den store opmærksom på sundhed, så viser flere undersøgelser at det står skidt til med helbredet hos mange. Vi overvurderer ganske enkelt hvor sunde vi er.

Hvad er EKG, og hvorfor er det en vigtig Smartwatch feature?

Som noget nyt indenfor sundhedsteknologi, er EKG (hjertemåler) blevet et fænomen man nu kan benytte i sin hverdag. Apple lancerede i september 2018 deres nyeste skud på stammen indenfor smartwatches, Apple Watch Series 4 og Apple Watch Nike+.

Begge smartwatches har en masse spændende features, men mest fremtrædende er med afstand deres fælles mulighed for nu at kunne foretage EKG-scanninger. For at skabe de bedste forudsætninger for at dit Apple Watch holder så længe som muligt og er fuldt ud funktionelt, anbefaler vi et Apple Watch skærmbeskyttelse så det er godt beskyttet imod både ridser, slag og tab.

Indenfor smartwatches kan du også finde andre muligheder end Apple, som også tilbyder lignende funktion. Eksempelvis kan du anskaffe dig et SmartWatch Sort som har indbygget hjertemåler, som kan bruges til at tracke præcise informationer angående ens helbred, hvorved det er muligt at effektivt tilrettelægge træning, kost og stress efter denne hjertemåler.

EKG er en forkortelse af elektrokardiogram. Det viser de spændingsforskelle i hjertet, som opstår når hjertekamrene samler sig og elektriske impulser opstår. Spændingsforskellene registreres som kurver og fortæller om hjertet slår som det skal.

EKG-scanninger er en ny og intelligent teknologi ti dit smartwatch. Det er en metode til at tilegne sig meningsfulde og sundhedsfremmende data. På baggrund af dine data vil dit ur kunne videregive vigtige oplysninger og øge vidensniveauet for fagpersonale. Dette kunne eksempelvis være læger og sygeplejersker i kritiske situationer.

Det betyder, at dit ur ikke længere blot er et underholdende redskab, men en værdifuld sundhedsmonitor som beskytter helbred og potentielt kan redde liv.

Hvordan bruger du EKG i Smartwatches?

Vi er vores eget største aktiv og som følge deraf må vi også tage vare om os selv. Du behøver ikke at være usædvanlig sundhedsinteresseret for at anvende denne feature, du skal bare have interesse i dit eget helbred. Softwaren er testet og blevet godkendt af den amerikanske lægemiddelmyndighed FDA (Food and Drug Administration).

Ifølge dem er Apple-urene, ”de novo”. En klassificering man bruger til at betegne medicinsk udstyr. De digitale ure har elektroder i henholdsvis deres krone, og du aktiverer din EKG-test ved at holde en finger på kronen i 30 sekunder.

Dermed er det langt enklere at foretage en scanning igennem telefonen end vi kender det fra hospitaler og ved læge. Her foregår hjertemålinger typisk igennem elektroder som lægges forskellige steder på kroppen.

Derfor skal du skal bruge EKG i dit Smartwatch

Hver eneste dag, findes der mennesker som oplever ubehag de ikke er i stand til at beskrive. Engang imellem forsvinder symptomerne igen, andre gange gør de ikke.

Det kan være milde lidelser, men også tegn på en mere alvorlig udvikling. Apples elektriske hjertesensor hjælper dig med at indsamle meget præcise oplysninger om din hjerterytme. Det er en funktion som er nem at anvende, og som optimerer dine betingelser for at overvåge dig selv og prioritere egen sundhed bedst.

Bliv bedre klædt på til at opdage mulige faresignaler og forebygge blandt andet dårligt blodomløb eller hjerte-kar-sygdomme. Sørg for at dit Apple Watch altid er godt beskyttet med et Apple Watch skærmbeskyttelse.

Ved at benytte EKG vil du være i stand til at måle artrieflimren og andre forløb. Scanninger vil også kunne give omlysninger om slagtilfælde og nuværende samt tidligere blodpropper. Det er muligt at lave belastnings- og hviletest, og på den måde favner denne EKG-funktion bredt og henvender sig til mange forskellige grupperinger.

Hvis du for eksempel er sportsudøver eller blot almindeligt aktiv et par gange om ugen, så vil du være i stand til at teste dine fysiske udfoldelsers indflydelse på hjerterytmen. Det kan være, at du er interesseret i at langtidsovervåge påvirkningen af dit hjerte for nysgerrighedens skyld, eller at du er bekymret og i samråd med lægen vælger at undersøge udviklingen over en længere periode.

Hjertesygdomme som forhøjet blodtryk og hjertekrampe kan være medfødte, men risikoen for at rammes af sådanne symptomer stiger også med alderen.

Det er ikke altid at der findes en ligetil forklaring på, hvorfor at man oplever problemer med hjertet, men én af de store syndere er åreforkalkning. Problemer med hjertet er ikke nødvendigvis visuelt synligt, derfor er EKG-scanninger et redskab til at få et større indblik i din krops virke og forfatning.

Forholdsregler

Der er en masse forholdsregler, som man skal være opmærksom på under anvendelse af EKG. I USA har FDA ladet forstå, at anbefalingerne af produktet gælder personer over 22. De understreger også, at de ikke anbefalinger ikke gælder personer med andre hjerte betingelser.

Ligesom de ligger vægt på at medicin også kan udøve indflydelse på resultaterne. Grundlæggende skal være bevidst om, at disse EKG-målinger ikke er beregnet til at erklære hverken tilstedeværelse eller fraværelse af sygdomsprocesser.  Er du bekymret over din sundhedstilstand og oplever ubehag, bør du altid opsøge din læge.

Du må vente lidt endnu på EKG featuren til dit Smartwatch

I Danmark er EKG-scanninger endnu ikke mulige med Apple Watches.  Den simple årsag er, at myndighederne ikke har tilladt dem endnu. Hvor længe vi skal vente på at de danske myndigheder får testet funktionen er uvis. FDA-godkendelsen i USA kom eftersigende i hus dagen før at Apple lancerede produktet.

Værd at bemærke er det også, at EKG-funktionen slet ikke er en integreret del af dit smartwatch når du løber det.  Ifølge Apple er det planen, at EKG-funktionen ankommer som i en endnu ikke er fastsat opdatering. Indtil da må vi væbne os med tålmodighed.

Her kan du se et udvalg af vores andre relaterede produkter: