Ved du hvor vandtæt din mobiltelefon er? Markedets nyeste mobiltelefoner er fulde af pragtfulde egenskaber. De kan være hårdføre og vildt kompetente på mange områder. Dog ved de færreste særlig meget om hvor vandtætte deres mobil er. Interessen for hvor vandtætte ens mobil er, kan komme af nysgerrighed men også have grobund i praktiske årsager. En god idé er altid, at tilføje et Mobilcover til ens telefon, da dette oftest kan hjælpe, med at gøre telefonen mere modstandsdygtig, overfor væsker.
Måske ønsker du en mobiltelefon, som du kan have med dig overalt – også under vand. Det kan være svært at vide hvor vandtæt ens mobiltelefon er. Vi vil i løbet af dette blogindlæg forsøge at opklare lidt af mysteriet, og skabe større oplysning om hvor modstandsdygtig vores elektronik egentlig er.
Mange producenter er ikke sene til at angive deres mobiltelefoner som vandtætte. At give indtryk af noget, forudsætter ikke nødvendigvis, at det stemmer overens med de faktiske forhold. Et nyligt eksempel var, da Apple i 2016 lancerede et reklamebillede af en mand, der med sin telefon i hånden var på vej i poolen. Efter sigende kom det efterfølgende frem, at Apple ville give garanti for, at din smartphone kunne overleve en tilsvarende oplevelse. Lige meget hvor vandtæt din telefon måtte være, anbefales det ALTID på det kraftigste, at kombinere din telefon med et godt Mobilcover, der kan reducere risikoen for at væsker, vil skade din telefon.
Ligesom det blev oplyst, at de ikke gav garanti, hvis du skulle ende med at beskadige din telefon ved at tage den med i vandet. For ikke at lade sig snyde som forbruger, er det først og fremmest vigtigt at læse enhver smartphones specifikationer og anbefalinger. For at specifikationerne bliver brugbare oplysninger for os, må vi derfor også sætte os ind i hvad de forskellige angivelser betyder.
Den mest udbredte certificering, når det kommer til mobiltelefoners virke i forhold til væske, er IP-certificeringen. I’et står for ”Ingress” eller ”International”, mens P betegner ”Protection”. En IP-certificering er først brugbar, idet at den efterfølges af tal. Det første tal viser hvor modstandsdygtigt et objekt er overfor støv, det næste viser overfor væske/vand.
Der findes 6 forskellige typer af resultater indenfor beskyttelse overfor støv, mens der findes 8 mulige resultater, når det handler om modstandsdygtigheden overfor væske. Elektroniske enheder kan maksimalt nå IP-certificeringen IP68, hvilket vi vil redegøre for betydningen af nedenstående skema. En god idé er altid at tilføje et Mobilcover til sin telefon, så øger du chancen for at den er modstandsdygtig, over for væsker.
En overordnet huskeregel som man allerede nu kan skrive sig bag øret, er dog, at jo højere tal en certificering indeholder, des bedre beskyttelse har din mobiltelefon også. Før vi bevæger os videre skal vi påpege, at en certificering ikke altid indeholder tal. Den kan også kan se ud på følgende måde: IP5X eller IPX5. Hvis tallet X optræder i stedet for et tal, så er det et udtryk for at der ikke hersker information om beskyttelsesniveauet i den pågældende kategori. Følgende skema viser de omtalte beskyttelsesklassificeringer:
-0X = ingen beskyttelse
-1X = 50 mm<
-2X = 12.5 mm<
-3X = 2.5 mm<
-4X = 1 mm<
Væsker
-X0 = Ingen beskyttelse.
-X1 = Vertikale dråber.
-X2 = Vertikale dråber med en hældning på 15 grader.
-X3 = Brusebad/regn.
-X4 = Kraftigt sprøjt fra alle sider.
-X5 = Spuling.
-X6 = Kraftig spuling.
-X7 = Kortvarig neddykning i vand (15-100 cm. i op til 30 minutter).
-X8 = Varig nedsænkning
I Danmark er det standardiseringsorganisationen Dansk Standard som sædvanligvis står får udgivelser af standarder og derfor er det også dem man skal henvende sig til, hvis man vil vide mere om standarder. Dansk Standard samarbejder med IEC, som er den elektroniske standardiseringsorganisation der står bag udviklingen af IP-certificeringer.
Standardiseringerne er værdifulde at kende til, hvis man skal ud og investere i en ny mobiltelefon eller hvis du er kommet til at beskadige din mobil og ønsker at rette henvendelse til din forhandler for at arrangere et servicesyn, bruge din reklamation eller involvere forsikringen. Ønsker du at beskytte din telefon til de maksimale, kan vi anbefale, at du investerer i et Mobilcover.
En IP-klasseficering er ikke en sikkerhed for et bestemt udfald. Ved det menes, at klassificeres din mobil som værende vandtæt, så betyder det ikke at din mobil er fuldstændigt vandtæt. De testresultater som klasseficeringerne beror på, er foregået under kunstige og kontrollerede forhold. Eksempelvis testes din mobiltelefon i ferskvand i en pool. Det betyder ikke, at du kan tage din mobil med i havets saltvand og forvente at opleve samme effekt. Derfor kan det være en god idé at investere i et Mobilcover, så du forbedrer chancen for, at din telefon er så modstandsdygtig som muligt, over for væsker.
Næste gang du læser, at et bestemt produkt er vandafvisende, er det med andre ord vigtigt at stille dig selv de rigtige spørgsmål. Hvad vil det sige at et objekt er vandtæt? Betyder det at man kan tage sin mobil med i vandet når man bader eller blot, at det kan modstå regnen der falder? De fleste virksomheder ønsker for deres varer at de tager sig bedst ud.
Ønsker du at finde ud af om din mobiltelefon er vandtæt, så læs specifikationerne til din enhed og anbefalingerne fra producent og forhandler. IP-klasseficeringen er det nærmeste vi kommer en besvarelse, men endnu testes elektronik maksimalt i 1 meters dyb ferskvand, ikke mere.
Gør din telefon mere modstandsdygtig over for væsker med et Mobilcover
Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.