Valg af Smartwatch – Læs her før du køber

Valg af Smartwatch – Læs her før du køber

Du har hørt så meget om dem og har endelig besluttet dig for at nu skal det være. Du skal have et smartwatch, men spørgsmålet er bare hvilket? For hvad bør man egentlig kigge efter når man udvælger sig sådan et smart ur? Vi har lavet en guide fyldt med punkter der beskriver hvad du skal være opmærksom på, og tilsat dem nogle gode råd så du kan få det bedste udgangspunkt for at vælge det helt rigtige smartwatch til dig.

Punkter du skal overveje

Et smartwach vil for de fleste være en stor investering, derfor er det også i din interesse at være opmærksom på alle de små dele og nuancer, som kan gøre en forskel for hvordan din smartwatch-oplevelse bliver. Det er nødvendigt, fordi at der er stor forskel på de forskellige ures egenskaber. Jo mere du ved, des bedre klædt på er du til at træffe den rigtige beslutning. Vores guide lægger ud med at se nærmere på design:

Design

Først skal du gøre op med dig selv, hvilket design ønsker du at dit smartwatch har. Skal det være et rundt ur eller et firkantet? Hvert enkelt ur kommer med sit eget udtryk, det kan være et old fashion look, et meget moderne look, et metal look, træ look, minimalistisk look eller farverigt. Nogle ure ser meget sporty ud, mens andre emmer af business. Nogle er til hverdage, andre skal måske passe til en bestemt begivenhed. Materialerne spiller en stor rolle for dit ur, og mange vil være lavet af stål, aluminium, titanium eller glas. Sørg for at designet er i orden.

Skærm

Skærmen vil i de fleste tilfælde have stor betydning for valg af ur. Vil du have en lille eller stor skærm?  Kan du læse det med småt? Hvor god skal opløsningen være og hvor hurtig skal ydeevnen være? Og ønsker du touchskærm eller fysiske knapper? Spørgsmålene er endeløse. Selve ur-skiven er også en af hovedfeaturene i ethvert smartwatch ur. Det vil typisk være den del af uret du bemærker mest, hvorfor du også skal elske at kigge på det!

Rem

Du skal også huske at tænke over om remmen er én du gerne vil benytte. Flere steder kan du vælge mellem flere forskellige remme, hvorfor du kan skifte dem ud hvis du blvier trætte af dem. Dog er der nogle praktiske overvejelser forbunde med remmen, for hvis du ønsker at bruge dit ur til træning, så er læder og metal måske ikke det der vil føltes rarest.

GPS

De bagvedliggende årsager bag køb af smartwatches kan variere meget. Der er mange fede features fra ur til ur, men tænk over hvad du egentlig skal bruge dit ur til? Hvad vil du med det? En feature som man vil kunne nyde godt af hos mange ure er GPS og navigation. De fleste smartwatches har et meget veludviklet GPS og nagivations-udstyr, og særligt i trafikken kan det være en kæmpe fordel. Men vær alligevel opmærksom på producenternes beskrivelser. Kan du for eksempel få vibrationer, hvis du går i modsatte retning af hvad du bør? Det kan du hos nogle udbydere.

Indkøb

Vil du gerne have, at dit ur kan hjælpe dig med at huske på almindelige hverdagsting, som f.eks. indkøb? En fed feature som nogle smartwatches har muligheden for at oprette Google Keep lister. Google Keep lister er en indkøbsliste, hvor du kan tagge en hvilken som helst butik. Skriv listen med de varer du skal handle, det kunne være mælk eller en ny tandbørste, og hvis du har tagget butikken, så vil sedlen poppe op næste gang du ankommer i butikken. Disse lister kan også deles med andre personer, så i kan være flere til at tilføje varer på samme liste. Som noget nyt tilbyder nogle smartwatches også muligheden for kontaktløsbetaling. Det vil sige, at du slet ikke behøver dine betalingskort længere. Men da disse fordele er ganske nye, er de endnu ikke udbredt til alle smartwatches.

Sundhed

Hvis motivet for dit valg af smartwatches er sundhed, så er det værd at kigge efter de nyere smartwatches. For som noget nyt i år, har flere af producenterne introduceret tiltag som EKG og faldalarm. Oftest er sundhedsudstyret i urene meget præcist, men særligt nyere smartwatches får ros blandt anmeldere, for deres akkurate målinger.  Fitbit har desidem introduceret smartwatches, som skulle være i stand til at monitere end kvindes menstruationscyklus.

Træning

De fleste smartwatches indeholder mange forskellige træningsfunktioner, men kompleksiteten af disse varierer fra ur til ur. Træning er dog hos størstedelen af smartwatches et fokusområde, så særligt indenfor denne kategori vil du kunne få ure der kan bidrage til at du får meget mere ud af din træning. Det kan være funktioner som en skridttæller og pulsmåler, men også mere avancerede teknologier der gemmer din træning og på baggrund af dine præstationer giver dig tips og motivation til forbedringer. Er du ejer af smartwatch som et Apple watch og er du den aktive type. Så vil du ikke undvære et Apple Watch skærmbeskyttelse der kan beskytte dit smartwatch imod diverse ridser, slag og tab så det forbliver funktionsdygtigt.

Lyd

Der kan være stor forskel på hvor meget musik du har mulighed for at lagre med hver enkelt smartwatch. På et stigende antal er det dog af mindre betydning efterhånden, da de evner at afspille musik via Bluetooth. Det er også værd at tage højde for, at lydstyrken i mange nyere modeller er øget i særlig grad. Det spiller selvfølgelig en rolle for hver gang at du afspiller et musiknummer, men er også vigtig, hvis du bruger dit ur til at ringe og videochatte fra.

Vandafvisende

Det praktiske er måske ikke det mest underholdende at skulle tage stilling til, men ikke desto mindre har det stor betydning for glæden ved både design og funktioner. Ethvert urs praktiske egenskaber er nemlig grundlæggende for at din brugeroplevelse kan blive vedvarende. Og gode praktiske egenskaber skaber måde frihed og tryghed i brugen af ens ur. Næsten alle smartwatches er vandafvisende, men indenfor elektronik er termet vandafvisende et udtryk, som kan dække over store forskelle i evner og beskyttelse. Således er det du skal kigge efter det enkelte urs IP-certificering, for det fortæller om dit ur kan holde til regnvejr eller badning.

Batteri

Smartwatch har grundlæggende stadig et problem med batteritiden og stort set uanset hvilket du køber, så skal du regne med at skulle lade det op hver dag, hvis du har planer om at benytte dig af for eksempel GPS og pulsmåler. Derfor kan du med fordel kigge efter, hvor langt tid det forventes at dit batteri kan holde. For batteriets evne til at holde på strøm, hurtighed i forhold til at blive ladet op, har meget at sige for hvor glad du kommer til at være for dit smartwatch.

Kompatibilitet

Skal du have mest muligt ud af dit smartphne, så SKAL du simpelthen sikre dig at dit urs kompatibilitet stemmer overens med din telefon.  I tilfælde af at det ikke er tilfældet vil du med stor sandsynlighed fortryde dit valg, da det vil begrænse dine udfoldelsesmuligheder markant. Er du usikker på hvad kompatibilitet helt præcis vil sige, så handler det ganske enkelt om at du skal sikre dig at din telefon kan ”tale sammen” med dit ur. Det har noget at gøre med dit urs og din telefons styresystem som f.eks. kan være Android. Hvis det stadig er for forvirrende, så sørg for at spørge din forhandler inden køb. Du kan eventuelt tage din telefon med, så de kan se hvilke muligheder du er bedst tjent med.