Fremtidens mobiltelefon

Teknologien og videnskaben er i rivende udvikling. Det ses særligt tydeligt inden for mobiltelefoner og smartphones. Her kommer der nemlig konstant nye teknologiske vidundere på banen, som gør livet både nemmere og sjovere for brugen. Men hvor meget kan vi egentlig forvente af fremtidens mobiltelefon? Det er naturligvis altid svært at forudsige fremtiden. Tager vi bare 20 år ud i fremtiden, kan det være, at man slet ikke har smartphones længere – men i stedet noget endnu bedre og endnu smartere. Men når det kommer til den nærmeste fremtid, kan vi allerede nu gætte os til, hvilke teknologier, der vil blive udviklet på, og hvilke problemer, der vil blive løst. Allerede nu er der nemlig et tydeligt kapløb i gang mellem de store telefon-producenter. Blandt andet Huawei og Samsung er langt fremme, hvad angår at kunne fremstille fremtidens mobiltelefon. På få år er der sket utroligt meget inden for smartphones, og intet tyder på, at udviklingen vil gå i stå eller sætte farten ned. Derfor kan vi godt have høje forventninger til fremtidens mobiltelefon, for allerede nu arbejdes der på højtryk på utroligt smarte, gennemtænkte og futuristiske løsninger.

Fold skærmen sammen

Som noget af det vigtigste og største inden for smartphone-udviklingen kommer de fleksible skærme. Vi vil gerne bruge vores smartphone som en lille computer og have den med overalt. Derfor kan det være besværligt med den store, firkantede skærm, som vi har nu, da den ikke altid passer i lommen eller tasken. Allerede nu er Samsung kommet på banen med den første færdige telefon, hvis skærm kan foldes på midten. Det giver en endnu bedre brugeroplevelse med en stor og lækker skærm, som samtidig er nem at transportere. Samtidig er telefonen fremstillet af så fleksible materialer, at den efter sigende kan tåle at blive foldet sammen mere end 1000 gange. Udviklingen stopper formentlig ikke her. Der forskes konstant i nye og fleksible materialer til telefonen. I fremtiden kan man derfor forvente at få ”flydende”skærmen, som kan bukkes og bøjes uden konsekvenser. Eksempelvis kan de foldes rundt om armen, så man får telefon og ur i én samlet pakke. Mange smartphone-producenter arbejder også med skærme, der kan trækkes og foldes ud. Så kan man bruge en stor skærm til fx at se film, men pakke den sammen, når man ikke har brug for den mere. Det er en utroligt praktisk løsning, som uden tvivl vil gøre livet nemmere for mange af os.

fremtidens mobiltelefon
Fremtidens Mobiltelefon

Kamera og skærm på fremtidens mobiltelefon

Det er klart, at man kan forvente både skarpere skærme og bedre kameraer i fremtidens telefoner. Der er en klar forventning om, at skærmene kommer til at fylde endnu mere. Både Huawei og Samsung arbejder allerede med telefoner med en ganske tynd ramme, hvor skærmen dominerer udtrykket. Nogle mener også, at fremtidens telefoner kommer til at have skærme på begge sider. Derudover vil kameraet også nå nye dimensioner og højder. Ikke alene har man mulighed for at tage knivskarpe billeder, men man kan også redigere dem endnu bedre. Fx vil fremtidens kamera på telefonen give mulighed for at flytte fokus i billedet, efter det er taget. Det nye og forbedrede kamera giver også nye muligheder. Eksempelvis forskes der i at lave videoopkald på fremtidens telefon som fx Skype, men i 3D, så det ligner, at personen er i rummet med dig, og du kan gå rundt om vedkommende.

fremtidens mobiltelefon
Fremtidens Mobiltelefon

AG (Augmented reality)

Et nyt og forbedret kamera er også med til at skabe de optimale betingelser for mere Augmented reality – eller ”AG” – i fremtidens mobiltelefon. Det er en betegnelse for den teknologi, der gør det muligt at bruge kamera og skærm til at optage omgivelserne, samtidig med at internettet lægger et ekstra ”lag”over billedet. Et godt eksempel på det er Pokemon Go. AG vil formentlig kun blive brugt mere og mere, til underholdning såvel som i praktiske henseender. Eksempelvis kan det bruges til at skabe en tredimensionel model af et todimensionelt produkt, hvorfor det kan være med til at sætte fart på den teknologiske udvikling på mange områder. AG kan også bruges i forbindelse med online briller. Nogle spår, at vi i fremtiden slet ikke får brug for mobiltelefoner, men i stedet vil have det hele lige foran øjnene i form af briller. Ved at bruge det, man ser gennem brillerne, og tilføre et ekstra lag af information fra internettet, kan man fx få rutevejledning, svare på beskeder eller søge information på nettet helt uden at skulle fjerne blikket og kigge ned i en skærm.

Styring uden berøring

Der ses en tydelig tendens til, at styringen skal foregå ved stemmestyring frem for berøring og knapper. Det er allerede implementeret i mange hjem med fx Googles Alexa, hvor man kan bede hende om at tænde ovnen eller skrue ned for musikken frem for selv at skulle gøre det. Meget tyder på, at fremtidens mobiltelefon vil foregå på samme måde. I fremtiden vil du kunne bede din mobiltelefon om at ringe op, spille musik eller søge på nettet – helt uden at røre ved den. Det er smart, hvis du fx er i gang med noget andet såsom at lave mad eller køre bil. Efterhånden som teknologien udvikles, vil stemmestyringen blive bedre og mere præcis, så der vil forekomme færre fejl end med fx Siri, som vi kender i dag.

Telefoner med tekstur

Noget tyder dog på, at vi alligevel kan komme til at røre en del ved vores telefoner. Der er nemlig allerede nu blevet udviklet en prototype på en fremtidens telefon, der kan skifte tekstur efter behov. Det kan bruges på et utal af måder. Først og fremmest er det oplagt til blinde, der ved hjælp af et blindetastatur kan skrive mails og beskeder på lige fod med os andre. Men det kan også tages til det næste skridt og fx gøre internethandlen nemmere. Telefonen kan nemlig efterligne teksturen på et stykke stof, så du fx kan mærke stoffet på din nye kjole, når du sidder og shopper på nettet.

Opladning af fremtidens mobiltelefon

Opladning af telefoner er et af de helt store problemer, som der for tiden bliver arbejdet hårdt på at løse. For uanset hvor smart og veludviklet din telefon er, så er den ikke meget værd, hvis den løber tør for strøm. Samtidig er det irriterende hele tiden at skulle bekymre sig om, hvorvidt man har strøm nok, og hvor man kan få den opladt. Fremtidens telefon vil ikke kun have bedre og mere holdbare batterier, den vil også kunne blive opladt gennem luften. Allerede nu har man med nye telefoner mulighed for at anskaffe sig en trådløs oplader eller oplade trådløst i fx nyere biler. Men i fremtiden vil man hele tiden kunne oplade sin telefon via radiobølger eller infrarødt lys i luften. Efterhånden som teknologien bliver udviklet, vil det gå hurtigere og hurtigere at få opladt sin telefon trådløst. Nogle producenter arbejder også på at implementere solceller i telefonen. Enten i den eksisterende telefon eller i et cover, der kan omsætte energien til strøm. På den måde er man altid sikret hurtig – og grøn – strøm på fremtidens telefon, så længe man befinder sig udenfor i godt vejr. Nogle spår dog også, at fremtidens telefoner bliver helt uden batterier. Det er nemlig lykkes at skabe telefoner, der kan hente strøm direkte fra de radiobølger, der allerede florerer i luften. På den måde behøver man aldrig bekymre sig om batterier og opladning igen. Det kan også være, at man først og fremmest laver en kombination af de to teknologier i fremtidens telefon. Så har man mulighed for stadig at foretage opkald og lign., selvom batteriet egentlig at løbet tør for strøm.

Fremtidens mobiltelefon er selvrensende

Er du træt af beskidte skærme og irriterende skidtrander inden mellem knapperne? Alt det slipper du for med fremtidens telefon. Ud over at der er færre knapper, som kan samle skidt, bliver fremtidens telefoner nemlig fremstillet med et særligt nano-lag. Det virker afvisende over for alt skidt, støv og snavs, sådan at fremtidens telefon konstant fremstår ren og ny. Det er især en fordel, hvis man begynder at folde telefonen om sin arm som et ur, hvor den vil blive udsat for lidt af hvert.

Her finder du et udvalg af vores populære produkter: