Android eller iPhone? – Få afklaret fordele og ulemper

Android eller iPhone? – Få afklaret fordele og ulemper

Android VS iPhone – Vi kender det efterhånden alle sammen. Den gamle Nokia 3310 har talt sine dage og er efterhånden blevet mere eller mindre skiftet ud med de mere funktionelle, kapacitetsrige og moderne smartphones. Vi er i den forbindelse også blevet mere bekendte, med de især to størst konkurrerende styresystemer, som disse smartphones er udstyret med for helt grundlæggende at kunne fungere.

Disse to styresystemer der her er tale om, er de populære Android og iOS styresystemer. Men hvad kan disse to forskellige styresystemer egentligt? Og hvilke fordele og ulemper har de hhv. hver især?

Det kigger vi nærmere på i dette blogindlæg hvor vi med en gennemgang af hvert styresystem, kommer nærmere ind på at besvare disse grundlæggende spørgsmål.

Historien bag

Hvis vi starter med at tage et hurtigt kig tilbage på Androids historie kan vi se, at den første gang vi så et Android produkt på markedet, var tilbage i 2008 da udvikleren og producenten; Google, lancerede det første Android-styresystem. Hurtigt herefter, tog nogle af de velkendte mobilproducenter, som bl.a. LG, HTC og Samsung styresystemet til sig.

Hvis vi ligeledes tager et hurtigt kig tilbage på iOS’ historie, kan vi se at den første gang vi så et iOS produkt på markedet, var tilbage i 2007 da udvikleren og producenten; Apple, lancerede det første iOS-styresystem.

Android VS iPhone – Avanceret eller brugervenligt styresystem?

Et af de helt store forskelle på Android og iOS styresystemerne, der var at finde i den første tid efter at de var blevet lanceret, var bl.a. at Android blev udnævnt som værende et mere avanceret og således for nogen også et mere besværligt styresystem at arbejde med. Det er Android dog kommet godt efter igennem de senere år, hvortil vi i dag møder et letter tilgængeligt styresystem, hvor alle kan være med. iOS-styresystemet har derimod altid være brugervenligt og lettilgængeligt at anvende for enhver.

Prisklasse

Hvis vi starter med at kigge lidt nærmere på priserne, for en smartphone med et Android styresystem, vil der ofte være noget for enhver smag, da det både er til at finde modeller i den billigere prisklasse, som f.eks. en Samsung GSM Galaxy J der ligger i en prisklasse af 887kr., men samtidig er der også i den dyrere prisklasse, som f.eks. den nyere Samsung Galaxy S10 Plus, der er at finde i en prisklasse af 12.699kr.

Kigger vi hernæst nærmere på priserne, for en smartphone med et iOS-styresystem, ligger prislejet generelt i et højere niveau end ved Android-styresystemerne. En af de billigste modeller med et iOS-styresystem, er f.eks. en iPhone 6s, der ligger i en prisklasse af 2.449kr. En af de tilsvarende dyreste modeller man her kan finde, er f.eks. en iPhone Xs Max, der ligger i en prisklasse af 10.699kr.

Opdateringer

Når vi kigger nærmere på, hvordan de to styresystemer forholder sig til opdateringer af sine produkter, adskiller de sig her fra hinanden.

Med et produkt med et Android-styresystem, er det op til selve mobilproducenten at afgøre, hvornår der skal frigives nye opdateringer. Det vil således i praksis sige, at man f.eks. kan risikere, at Samsungs producerede smartphones har mulighed for at opdatere styresystemet før end f.eks. HTC producerede smartphones.

Med et produkt med et iOS-styresystem, er det her producenten Apple, som der står bag styresystemet og som der frigiver nye opdateringer, hvortil det i de fleste tilfælde vil være tilgængelige for alle iOS enheder på samme tid.

Udviklerne bag opdateringerne

I.fh.t. hvem det er som der udvikler opdateringerne til styresystemerne, er der her også væsentlige forskelle på Android- og iOS-styresystemerne.

Android-styresystemet er baseret på en såkaldt open source-system ved navn Linux, hvilket bl.a. tillader folk der har forstand på programmering at gå ind, at tilrette og lave ændringer i selve styresystemet. Dette efterlader dog også en minimal sårbarhed og risiko for udefrakommende trusler, da enhver med en smule forstand på programmering, i realiteten kan gå ind og foretage ændringer.

iOS-styresystemer er herimod baseret på et mere lukket system, hvoraf det kun er producenten; Apple, som har adgang til at gå ind at tilrette og lave ændringer i selve styresystemet. Dette efterlader således en større sikkerhed, da der således er en større sikkerhedskontrol før end evt. udgivelse af en ny opdatering.

Opladere og kabler til Android og iPhone

Hvis du benytter en Android telefon, vil du variere imellem opladere og kabler omhandlende mikro USB og USB-C. Til opladning og dataoverførsel med iPhone opladere og kabler vil du skulle benytte et lightning kabel som er meget velkendt hos iPhone elskere. Opladere og kabler til Android telefoner er efterhånden fremstillet i mange forskellige farver og designs, hvorimod man som Apple forbruger typisk, forbinder en iPhone oplader eller kabel med det velkendte og stilrene hvide design.

Standard App’s

Hvis vi går ind og kigger nærmere på, nogle af de almindelige og standard app’s der er at finde i de to styresystemer, er der her en række sammenligninger at kunne foretage.

Android-styresystems indbyggede app ved navn; Google HangOut, er Androids svar på et besked- og videosystem, til at kunne kommunikere med andre, når man har en internetforbindelse tilsluttet. iOS har tilsvarende to app’s til samme formål. Beskedsystemet kaldes her for; iMessage, hvortil videosystemet kaldes for; FaceTime. Det er dog værd at benævne, at iOS-styresystemets besked- og videosystem kun fungere indbyrdes med andre iOS-enheder.

Den indbyggede app ved navn; Google Maps, er Android-styresystemets indbyggede GPS. iOS-styresystemerne anvendte tilsvarende Google Maps, indtil iOS fik etableret sin egen GPS-app ved navn; Apple Maps, hvortil begge styresystemer også har konkurreret på dette punkt lige siden. 

Google Now-app’en er hertil, Android-styresystemets svar på en stemmekontrol, som vi kender det bedst fra iOS-styresystemerne med den ind-etablerede; Siri-stemmekontrolfunktion. Google Now er end ikke ligeså udviklet som Siri, hvortil man på mange Android-devices ikke vil kunne få stemmekontrollen på dansk. Hertil er Siri langt mere udviklet med flere funktioner.

Google Play er Android-styresystemets app, til at hente yderligere app’s, som f.eks. spil, MobilePay, shopping-app’s mm., hvortil iOS-styresystemets app til samme formål er navngivet; App Store. Den væsentligste forskel der her er på Android- og iOS-styresystemerne, er at Androids sikkerhedsniveau ikke er helt lige så højt som iOS’, da brugere med forstand på programmering, selv har mulighed for at etablere nye app’s i Androids Google Play app. Android har således ikke det samme sikkerhedseftersyn som iOS, hvor samtlige app’s har gennemgået en kvalitetskontrol af producenten bag.

Funktionalitet

Hvis vi kigger lidt nærmere på selve funktionaliteten af de to styresystemer, er der her visse forskelle på Android og iOS.

Android-styresystemet tillader brugeren, at tilpasse sin hjemmeskærm i form af at kunne placere app’s, widgets, noter, mm. som man lyster. Tilsvarende er der ikke lige så mange muligheder at finde ved iOS-styresystemet, da man her grundlæggende kan ændre i rækkefølgen på sine app’s på hjemmeskærmen.

Hvis man går ind i app’en indstillinger på begge styresystemer, er der her også få forskelle at finde. Ved et Android-styresystem vil man kunne se en lille informationstekst under hver kategori, omkring hvad kategorien omhandler. Ved iOS-styresystemet vil man udelukkende kunne se navnet, på de forskellige kategorier.

De batterisparende funktionerne er også lidt forskellige på de to styresystemer. Ved et Android-styresystem, har man flere batterisparende funktioner at kunne vælge i mellem og tilpasse i, hvortil man ved et iOS-styresystem blot har én batterisparende funktion.

Endeligt er det muligt at uploade og gemme sine data i en cloud-baseret løsning ved begge styresystemer. Hos Android-styresystemet kaldes denne cloud-baserede løsning for; Google Docs, hvor brugeren får tilegnet de første 15GB gratis. Hos iOS-styresystemet kaldes denne løsning for; iCloud, hvor brugeren får tilegnet de første 5GB gratis.

Læs også: Dette kan vi forvente af mobiltelefoner i 2019

Set vores Perfect Covers?

Har du set vores seneste kollektion af de populære Perfect Covers? Vi har lavet en supernem oversigt til dig her med alle de nyeste modeller!

fjern luftbobler under skærmbeskyttelse

Set vores Bumper Covers?

Vi har fået Bumper Covers med en bagside i lækker akryl og solide bumpers til at yde maksimal styrke og sikkerhed til dine telefon. iPhone og Samsung!

fjern luftbobler under skærmbeskyttelse

Set vores Headsets?

Udforsk vores store udvalg af forskellige bluetooth headset i et væld af farver til en super skarp pris!

erhverv & engros